Artézska studňa obsahuje ortuť, úrady zakázali jej pitie

02.06.2012 Šaľa

Šaľa 1. júna (TASR) - Voda z artézskej studne na Hornej ulici v Šali obsahuje ortuť. Referát životného prostredia na Mestskom úrade v Šali preto vydal prísny zákaz jej pitia.

"Voda nevyhovuje v stanovených laboratórnych ukazovateľoch pre prekročený limit v chemickom ukazovateli ortuť," uvádza sa v stanovisku mestského úradu. Platné normy povoľujú v pitnej vode maximálne 0,001 miligramu na liter vody. V artézskej studni v Šali však bola nameraná hodnota, ktorá normu prekračuje. Podľa rozboru, ktorý uskutočnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, dosahujú hodnoty ortuti 0,00227 miligramov na liter vody.

Podľa slov Gabriely Braníkovej z Referátu životného prostredia v Šali je pre človeka nebezpečné hlavne dlhodobé vystavovanie sa vysokým dávkam ortuti. "Uvádza sa, že jednorazová dávka jeden gram ortuti spôsobuje človeku perakútnu otravu, 150 až 200 miligramov akútnu otravu a menej ako 0,005 miligramu denne vedie k príznakom iba u zvlášť citlivých osôb," informovala. Ako doplnila, ortuť môže spôsobiť ochorenia dýchacej sústavy, či poškodiť centrálny nervový systém, čo sa prejaví trasením a chvením.
 

Vyberte región